Friday, 2 May 2014

Pakatan Terdiam Brunei Haram Guna ‪#‎KalimahAllah‬ Bagi Bukan Islam @mymassa @REALGEL_Biru @anwaribrahimSebelum ini pencacai tahap hina pakatan mencanang-canangkan supaya kerajaan mencontohi Brunei dalam pelaksanaan hudud. Kerajaan menyambut baik perlaksanaan hudud namun pakatan pula dilihat berdalih-dalih seperti tidak mahu dan sengaja memberi pelbagai alasan.

Sekarang giliran kerajaan Brunei pula meniru kerajaan Malaysia dalam pengharaman penggunaan perkataan Allah bagi bukan Islam di negara mereka. Sekali lagi setepek kena di muka pencacai. Apa lagi pencacai mahu selewengkan?

Brunei Haram 19 Perkataan Untuk Bukan Islam

BANDAR SERI BEGAWAN – BRUNEI. Kerajaan Brunei mengharamkan penggunaan 19 perkataan, termasuk ALLAH dan masjid, oleh orang bukan Islam di negara itu.

Brunei Times melaporkan, pengharaman itu berkuat kuasa bulan ini di bawah Kod Penal Syariah.

Lain-lain perkataan diharamkan adalah azan, baitullah, al-Quran, fatwa, firman ALLAH, hadis, haji, hukum syarak, Ilahi, kaabah, kalimah syahadat, kiblat, imam, mufti, mukmin, solat dan wali.

Pegawai Undang-Undang Syariah Kanan Unit Undang-Undang Islam Hardifadhillah Mohd Salleh berkata, Kod Penal Syariah juga diguna pakai kepada bukan Islam, termasuk kesalahan berzina dengan pasangan Islam, minum arak di tempat awam dan khalwat dengan pasangan Islam.

“Jika sabit kesalahan, hukuman adalah denda sehingga B$4,000 (RM10,400) dan/atau satu tahun penjara. Bagi pesalah zina yang dilakukan oleh seorang Muslim yang sudah berkahwin dan yang sudah berkahwin tetapi bukan Islam, kedua-dua mereka boleh dikenakan hukuman rejam sampai mati jika kesalahan itu dibuktikan oleh pengakuan atau kesaksian empat saksi,” katanya.

Menurutnya, mana-mana pihak yang menghasut lelaki atau wanita Islam bercerai atau tidak menjalankan kewajipan terhadap pasangan masing-masing, boleh dikenakan denda sehingga B$4,000 (RM10,400) dan/atau penjara setahun.

“Mana-mana ibu atau bapa beragama Islam yang ikhlas menyerahkan anak mereka dipelihara oleh orang bukan Islam, boleh dikenakan denda sehingga B$20,000 (RM52,000) dan atau penjara lima tahun,” katanya. – Sinar Harian Online

No comments:

Post a Comment