Saturday, 17 May 2014

Video: Dyana Sofya DAP Kutuk Kerajaan Tidak Amalkan #UiTM Kepada Semua Kaum @datosahol @LawSocUitm @umnoonline

video


Cadangan mewujudkan institusi pendidikan untuk bukan Melayu ala Universiti Teknologi Mara (UiTM) oleh Dyana Sofya adalah bodoh!

Melihat cadangan kritikal yang dikemukakan oleh bekas graduan UiTM itu, sebagai Melayu yang tidak kenal sejarah dan menjadi mangsa diperalat DAP.

Dyana seharusnya memahami falsafah penubuhan UiTM yang diasaskan oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara).

Kenyataan sebegini berbentuk perkauman. Dia tidak faham sejarah, sebab itu tiada semangat patriotik. UiTM jelas dilindungi Perlembagaan dalam Perkara 153. Ini hak kita dan jangan pertikaikan.

keistimewaan UiTM tidak perlu dipertikaikan kerana masih ada 19 institut pengajian tinggi awam (IPTA) yang terbuka kepada semua kaum dan tidak dihadkan kuota kemasukannya.

Biarkan UiTM seperti sekarang. Universiti itu perlu terus memainkan peranannya bagi membantu anak bumiputera. Kita tidak lihat ada keperluan untuk membuka UiTM kepada kaum lain.

Dyana kena faham falsafah pendidikan UiTM yang mengutamakan orang Melayu menjadikan dia berjaya hingga ke hari ini.

Dyana yang berasal dari Ipoh , Perak itu ialah graduan undang-undang UiTM dan kemasukannya ke dalam DAP ada ura-ura bertanding di PRK Teluk Intan yang akan datang.

Bagi admin ini satu kenyataan yang biadap serta kurang ajar dan kenyataan ini tidak sepatutnya keluar dari mulut graduan undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu sendiri. Malas dah nak ulas lebih panjang-panjang cukuplah setakat ini, kerana lagi diulas, lagi sakit hati.

1 comment:

Anonymous said...

Orang2 Cina tak akan berpuas hati selagi semua hak tak dapat kat mereka. Yang kita orang Melayu seperti Dyana Sofya bodoh sangat pasal apa. Apa lagi yang kita nak gadai bagi kat depa. Mereka amat suka dapat barua macam Sofya celaka yang boleh diperbodohkan. Macam Rashid Hasnon, dalam EXCO meeting tak bersuara langsung, cuma angguk saja. Apa yang dia faham pun tak tahu. Bila dapat jawatan, bangsa Melayu dilupakan dan dianggap macam sampah. Orang Melayu nak jumpa untuk minta tolong, lari ikut pintu belakang. Harap orang2 Melayu tak terpedaya dengan taktik licik Guan Eng memperalatkan pemimpin2 Melayu bagi menghancurkan orang Melayu sendiri. Di Penang, orang Melayu sudah berputih mata. Cuba engkau buat kajian berapa professional Melayu yang ada kat Penang sebelum dan selepas DAP memerintah.

Post a Comment