Tuesday, 29 July 2014

AMALAN-AMALAN KETIKA MENYAMBUT SYAWAL. #Aidilfitri

Di hari raya yang mulia ini marilah kita melakukan ziarah dan saling mengucapkan doa apabila bertemu dengan orang lain. Berziarah ke rumah sanak-saudara, jiran-tetangga, sahabat-handai, kenalan dan bukan kenalan. Jangan hanya memilih rumah tertentu sahaja kerana amalan ziarah dapat memanjangkan usia.

Daripada Anas bin Malik, Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang merasa senang bila dimudahkan rezekinya dan dipanjangkan usianya, maka hendaklah dia menyambung hubungan silaturahim.” (Riwayat Imam Muslim)

Jauhi hari-hari mulia pada bulan Syawal daripada perkara sia-sia dan tidak bermanfaat seperti bermain mercun serta bunga api. Awasilah anak-anak kerana perbuatan ini bukan sahaja pembaziran yang jelas bahkan ia memudaratkan diri sendiri dan orang lain.

Ambil iktibar peristiwa bahana bermain mercun yang sering dipaparkan kepada masyarakat. Ingatlah, mencegah bahaya lebih baik dari menghadapinya.

Sempena Aidilfitri ini, tentu ramai warga kota yang mengambil peluang untuk pulang berhari raya di kampung. Berhati-hatilah dalam perjalanan nanti, biar lambat asal selamat. Slogan Pandu Cermat Jiwa Selamat hendaklah dijadikan pedoman pengguna jalan raya demi keselamatan bersama.

No comments:

Post a Comment