Monday, 14 July 2014

HASIL DARIPADA INFRASTRUKTUR YANG LEMAH


PEMILIK serta penyewa lot kedai dan pangsapuri di Centre Point Selayang dibanjiri dengan pelbagai masalah yang disebabkan oleh infrastruktur awam yang lemah.

112 pangsapuri dan 160 lot kedai di Jalan 19A, Selayang Baru menghadapi banjir semasa hujan, masalah yang telah melanda kawasan itu sejak dua dekad yang lalu.

Tiada satu pun daripada lapan lampu jalan , dipasang di sini tiga tahun lalu, berfungsi.

Longkang yang telah dibina berhampiran Selayang Centre Point terputus dan tidak membawa kepada tujuannya untuk menyelesaikan masalah banjir di Selayang Baru kerana ia hanya separuh siap.

Lebih buruk lagi, ia kini bersepahan dengan sampah dibuang oleh peniaga-peniaga di pasaran berdekatan basah. Longkang sekitar berada dalam keadaan menyedihkan.
Perunding IM Global Harta pengurus harta Liew Siew Mei, yang menyelia Selayang Centre Point, berkata beliau telah menghantar surat kepada Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dan juga ahli majlis MPS dan Taman Templer Dewan Undangan Zaidy Abdul Talib mengenai perkara itu bulan lepas tetapi tidak menerima jawapan dari salah satu pihak.

Longkang kotor sebelah Selayang Centre Point berhampiran kawasan pasar punca bagi banjir di sini
Longkang tersumbat sebelah Selayang Centre Point berhampiran kawasan pasaran menyumbang kepada banjir yang kerap di kawasan itu.

Pemilik kedai ,CT Ker, 45, yang telah beroperasi selama empat tahun, berkata banjir dan sampah masalah itu tidak tertanggung.

"Walaupun air banjir reda cepat, penduduk tidak boleh memasuki atau meninggalkan rumah-rumah mereka apabila ia ditenggelami air.

"Perniagaan kami juga terjejas," katanya.Abd Razak Cha, 46, yang telah tinggal di sini sejak dua setengah tahun yang lalu, mengadu bahawa air banjir telah merosakkan kereta penduduk.

"Kami telah menghabiskan banyak wang untuk membersihkan kerusi dan membaiki enjin," katanya.

Gan Chin Seng, 48, seorang penduduk lima tahun, mengambil berat tentang keselamatan pengguna jalan raya kerana tidak ada papan tanda lalu lintas yang betul dan lampu jalan tidak berfungsi.

"Saya berharap pihak berkuasa meneliti aduan kami dengan serius dan menyelesaikan masalah banjir di sini," katanya.

Beliau juga menggesa pengurusan Selayang Centre Point untuk menghalang penunggang motosikal dari meletakkan kenderaan mereka di kawasan lif.Pemaju Selayang Centre Point, Azam Dan Azan Pengarah Eksekutif  Sdn Bhd CL Low berkata syarikat itu mengambil alih projek itu daripada pihak lain.

Beliau berkata akan terdapat dua lagi fasa yang terdiri daripada deretan rumah kedai, sebuah stesen minyak, kompleks komersil tiga tingkat, dua blok lima tingkat pejabat, kawasan terbuka, dewan pelbagai guna dua tingkat dan satu loji rawatan kumbahan.

"Bagaimanapun, projek itu tidak boleh bergerak ke hadapan kerana peniaga pasar basah enggan berpindah ke bangunan baru dibina untuk mereka sebelah Selayang Centre Point, dan MPS tidak mengambil sebarang tindakan untuk memindahkan peniaga-peniaga ini," katanya.

Beliau menjelaskan bahawa apabila peniaga mengosongkan tapak pasar lama, syarikat itu akan dapat terus membina longkang. Beliau menggesa MPS untuk bertindak bagi masalah keengganan peniaga pasar 'berganjak.

"Untuk pasar basah baru ini, kami telah menempatkan seorang pengawal keselamatan di sana untuk memastikan barang-barang di dalam bangunan yang tidak dicuri atau dirosakkan.

"Ia lebih daripada empat tahun dan peniaga tidak akan bergerak.


"Kami sedang berusaha dengan Unit Perancang Ekonomi Negeri untuk menyelesaikan perkara ini," kata Low.

No comments:

Post a Comment