Tuesday, 9 September 2014

@cmlimguaneng Hidupkan Semula Drama Lee Kuan Yew 50 Tahun Dulu Dengan Mohon Ampun Kepada Sultan Selangor!


Lim Guan Eng kembali mengulangi drama Lee Kuan Yew pada tahun 1964 sejurus sebelum Lee Kuan Yew memusnahkan perkampungan-perkampungan Melayu di seluruh Singapura dan merampas tanah-tanah tersebut atas alasan untuk pembangunan. Lim Guan Eng juga mengulangi sejarah penipuan dan pemerdayaan ke atas orang Melayu yang dilakukan oleh Lee Kuan Yew apabila Lee Kuan Yew masuk ke kampung-kampung Melayu dengan memakai songkok dan bercakap Melayu yang fasih sebelum kemudiannya menjadikan Melayu sebagai warganegara Kelas Keempat di negara tersebut sehingga ke hari ini.

Sedar bahawa orang Melayu secara majoritinya amat mudah naik angin sekiranya sultan-sultan mereka diusik, dihina mahupun diderhakai, Lim Guan Eng menggunakan taktik yang telah digunakan oleh Lee Kuan Yew lebih 5 dekad lalu. Dan secara tradisinya, orang Melayu mudah bersatu apabila Sultan mereka dihina, memaksa Lim Guan Eng perlu bertindak betul mengikut perang psikologi.


Semalam, DYMM Sultan Selangor menzahirkan kemurkaan baginda kepada DAP dan PKR kerana mempermain-mainkan serta menghina baginda. PKR seperti biasa, terus memperlihatkan kedegilan dan keangkuhan mereka memandangkan Anwar Ibrahim semenjak tahun 1974 lagi memang menentang dan mahu menghapuskan Kesultanan Melayu.

Hari ini, Lim Guan Eng yang merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Setiausaha Agung DAP, memohon ampun kepada Sultan Selangor atas tindakan parti itu yang hanya mengemukakan nama Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai satu-satunya calon untuk jawatan Menteri Besar Selangor yang baru.

Satu kenyataan Lim hari ini menyebut, dia memohon ampun kerana tindakan tersebut menyebabkan Sultan berasa dukacita.

Jelasnya, keputusan untuk mengemukakan nama calon tunggal itu dibuat selepas rundingan dengan ketua umum PKR, yang juga suami kepada Wan Azizah, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“...Ia mengikut konvensyen yang dituruti sebelum ini berkaitan dengan lantikan YAB Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor pada 2013," katanya.

Tambahnya, keputusan itu juga berdasarkan sokongan bertulis daripada majoriti 30 daripada 56 ADUN Selangor kepada Wan Azizah.

Ia juga berdasarkan kesepakatan antara parti Pakatan Rakyat bahawa calon MB baru itu dari parti PKR, katanya lagi.

Selain menyalahkan Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng juga mahu memperlihatkan yang dia sedia berkompromi dengan orang Melayu dalam menghormati Sultan Selangor. Dia menjangkakan sokongan daripada orang Melayu, khususnya warga PAS kepadanya selepas membuat pengumuman permohonan maaf kepada Sultan Selangor.

No comments:

Post a Comment