Friday, 12 September 2014

Pembocoran Soalan UPSR Mula Di Politikan Pemimpin-Pemimpin Pakatan Rakyat! @n_izzah @KemPendidikan @PDRMsiaTidak dinafikan ibu bapa calon-calon juga turut kecewa kerana mereka sendiri mengetahui sejauh mana usaha dan tenaga yang telah anak-anak mereka lakukan sebelum menduduki peperiksaan.

Namun, yang menarik kesungguhhan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar membuat kenyataan akhbar dan membuat tuduhan Kementerian Pelajaran tidak bersedia dengan isu kebocoran ini.

Beliau mendakwa kerajaan tidak menjalankan operasi menguruskan peperiksaan UPSR dengan baik adalah tuduhan melulu tanpa menggunakan pemikiran yang rasional. Ini adalah fitnah dan tidak benar sama sekali kerana Kementerian telah pun mempunyai prosedur apabial berlaku kebocoran seperti ini.

Sebab itu kita lihat Kementerian tidak cemas atau mendiamkan diri seolah-olah tidak tahu hendak buat apa. Sebaliknya dengan pantas diumumkan tindakan-tindakan yang akan dibuat termasuk menentapkan tarikh peperiksaan semula bagi kertas-kertas tersebut.

Cadangan Nurul Izzah mengenai kertas soalan simpanan juga sangat melucukan kerana Lembaga Peperiksaan sememangnya telah mempunyai kertas soalan alternatif bagi semua kertas peperiksaaan. Jika tidak, mana mungkin peperiksaan semula dapat dibuat pada 30 September ini. Proses membuat soalan peperiksaan perlu melalui banyak peringkat bukannya seperti membuat kenyataan akhbar.

Kepada Nurul Izzah, usahlah politikkan isu pendidikan apatah lagi isu kebocoran kertas soalan peperikaan UPSR ini. Kebenarannya, kerajaan sentiasa peka dan merangka setiap perancangan dengan baik untuk kejayaan anak bangsa di negara ini. Cumanya, ia telah dirosakkan oleh pihak-pihak yang langsung tidak mempunyai rasa tanggungjawab yang tinggi.

Dengan kesungguhan Nurul Izzah mahu menjadikan isu kebocoran ini sebagai agenda beliau, kita tertanya-tanya apakah kebocoran soalan UPSR ini merupakan agenda pihak tertentu mengalihkan tekanan dan perhatian umum kepada krisis kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor?

Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri tidak menolak kemungkinan ini merupakan satusabotaj terhadap kerajaan.

Jika ditangkap pembocor kertas soalan ini, kerajaan perlu menyiasat apakah latar belakang ideologi politiknya. Apakah tindakan ini bermotifkan wang dan juga kepentingan politik musuh kerajaan Persekutuan.

No comments:

Post a Comment