Monday, 15 September 2014

SIAPA @Ambiga_S YANG NAK PERSOALKAN PERLEMBAGAAN DAN UNDANG-UNDANG MALAYSIA?


Penaung Negaraku, S. Ambiga marah dengan tindakan kerajaan yang mendakwa ramai pemimpin pembangkang ditangkap termasuk ahli Majlis Peguam dan didakwa di bawah Akta Hasutan.

Disebabkan itu, S. Ambiga mempersoalkan kedudukan Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi jika peguam juga tidak dibenarkan menyatakan pendapat mereka dengan bebas. 

Ini merujuk kepada tindakan kerajaan yang mendakwa peguam Edmund Bon dengan menggunakan Akta Hasutan.

S.Ambiga mendakwa demokrasi apakah yang Putrajaya laung dan katakan jika peguam tidak boleh memberi pendapat mereka?

Adakah dengan berkata "Bukan Islam tidak perlu patuh kepada titah Diraja atau fatwa, kata Edmund Bon", ini hanya pendapat? Kepada Ambiga yang bengap, ini bukan pendapat. Ini adalah satu kenyataan cuba menghasut kaum bukan Islam di Malaysia ini tidak taat kepada Raja.. Malaysia adalah negara berpelambagaan kena patuh pada Raja dan taat pada Raja tidak kira yang Islam ataupun bukan kerana kita rakyat Malaysia ada Raja yang perlu dihormati. 

Secara terang dan jelas kenyataan Edmund Bon ini termasuk di bawah kesalahan kesalahan Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan.. ternyata kenyataan jahat menghina Institusi Raja Raja Melayu dan menghasut. 

Memang patutlah Edmund Bon di tangkap di bawah Akta Hasutan. Apa yang Ambiga bising-bising? Tidak suka berambus saja dari negara ini, balik india sana.

No comments:

Post a Comment