Monday, 13 October 2014

@cmlimguaneng Meroyan & Merengek,Tuduh #MIDA Halang Pelaburan Masuk Ke #Penang! @Mustapa_Mohamed @NajibRazak @MITIMalaysia


Lim Guan Eng telah menuduh Putrajaya telah membekukan usaha-usaha Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) untuk menarik dan memudahkan pelaburan asing ke negeri ini. Beliau berkata MIDA telah berhenti memperkenalkan dan mengesyorkan syarikat serta tidak memberi respon kepada surat negeri untuk sokongan atau susulan.

"MIDA telah berhenti memperkenalkan pelabur sepanjang tahun lalu," kata Lim.

"Adakah Pulau Pinang anak yatim tanpa adik-beradik?" tanya beliau. Tokong (Lim Guan Eng) kini meroyan dan menyalahkan orang lain lagi.

Pelaburan ke Pulau Pinang menjunam teruk sejak mendapat kedudukan nombor satu pada tahun 2011. Pada tahun 2012 dan 2013, pelaburan ke Pulau Pinang menjunam teruk masing-masing ke-6 dan ke-4 dan setakat tahun ini, ia berada di tempat ke-5 di belakang Sarawak, Pahang, Johor dan negeri hebat, Kedah.

Memandangkan anda berkata MIDA hanya berhenti membantu sejak tahun lepas, ini bermakna bahawa kejatuhan 73% dalam pelaburan asing pada tahun 2012 adalah sama sekali salah anda bukan?

Sebelum ini apabila Pulau Pinang mempunyai pelaburan yang tinggi pada tahun 2010 dan 2011, dia telah mengambil semua kredit bagi dirinya sendiri dengan berkata bagaimana bijaknya mereka dan kini apabila ia goyah teruk, ia menjadi kesalahan MIDA dan Kerajaan Persekutuan Umno-BN?

Lebih menakjubkan lagi apabila 2 bulan yang lalu, Lim Guan Eng sendiri menafikan bahawa Pulau Pinang telah menjadi kurang menarik kepada pelabur asing? http://www.thesundaily.my/news/1137837

Suka hati andalah, Tokong.

Jikalau saya seorang pegawai MIDA, saya juga tidak mahu membantu seorang yang sombong seperti anda yang mengambil semua kredit untuk dirinya sendiri dan meletakkan semua kesalahan kepada orang lain.

Jika saya seorang pelabur pula, saya juga tidak mahu melabur di negeri anda kerana harga hartanah adalah terlalu tinggi dan selalu banjir.

Mengapa saya akan melabur di negeri anda kerana anda sentiasa berkata dalam ucapan anda di luar negara yang anda "takut dengan masa depan Malaysia" dan bahawa "Malaysia akan muflis" serta tiada bakat dan kerajaannya terlalu "kejam"?

No comments:

Post a Comment