Friday, 24 October 2014

JK MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARAM 1436H

Salam Maal Hijrah 1436H. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram Ini adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

Muharram (محرّم) adalah bulan pertama dalam Sistem Takwim Hijrah (Hijriah). Pada asasnya, Muharram membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).

JK mengucapkan Selamat menyambut Ma'al Hijrah 1436H kepada seluruh umat muslimin dan muslimat. Tema tahun ini "Perpaduan Nadi Transformasi Negara". Semoga kedatangan tahun baru memberi lebih banyak rahmat dan syafaat kepada kita semua. Amin.


No comments:

Post a Comment