Friday, 24 October 2014

PADAH MENYOKONG, MEREKRUT DAN BERI LATIHAN KEPADA KUMPULAN PENGGANAS (#IS)

Inilah padahnya kalau cuba memberi sokongan kepada kumpulan pengganas, Negara Islam (IS). Ada otak tak nak fikir!! Dah buat tak nak mengaku plak. Tiga orang telah didakwa atas tuduhan cuba memberi sokongan, merekrut dan memberi latihan ala ketenteraan kepada rakyat negara ini sebagai persiapan ke Syria untuk manfaat kumpulan pengganas.

Mereka yang ditahan ialah Mohd. Syafrein yang berasal dari Kuantan, Pahang merupakan seorang arkitek; Mohd. Rosmadi dari Kota Bharu, Kelantan (peniaga kedai runcit) manakala Mohamad Yusoffe dari Arau, Perlis merupakan bekas juruteknik kilang gula.

Hakim Aizatul Akmal Maharani menetapkan 20 November ini untuk sebutan bagi membolehkan pihak pendakwaan memohon kebenaran memindahkan kes ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi perbicaraan.

Jika disabit kesalahan, Mereka boleh dipenjara maksimum tidak melebihi setengah daripada tempoh yang paling lama diperuntukkan oleh Seksyen 130J iaitu penjara seumur hidup atau penjara maksimum 30 tahun atau denda dan harta mereka juga boleh dirampas jika telah diniat untuk melakukan kesalahan itu.

No comments:

Post a Comment