Thursday, 27 November 2014

Rakyat Malaysia Kutuk Kerajaan Zalim & Menindas Tapi Paling Gemuk Di ASEAN @NajibRazak @KKMPutrajaya @DrSubra_NewsHari ini Menteri Kesihatan Datuk Seri S. Subramaniam telah mengumumkan kegusaran beliau apabila negara kita dinobatkan sebagai negara yang paling gemuk di Asia Tenggara dan indeks tersebut dijangka akan meningkat saban tahun!Beliau menggelarkan masalah ini sebagai satu epidemik kerana dianggarkan 45% kaum lelaki dan hampir separuh dari kaum wanita di negara ini diklasifikasikan sebagai mempunyai berat badan berlebihan ataupun obes.Ini sangat berbeza dengan kadar obes global iaitu dalam lingkungan 30%.


Bukan itu sahaja, ramai kanak-kanak di negara kita sudah bergelar obes apabila kajian mendapati peningkatan dari 10% sedekad lalu kepada 14% pada 2008, yang meninggikan lagi risiko diabetes, darah tinggi dan banyak lagi penyakit yang berpunca dari obesiti.

Ok kita lupakan sekejap berita yang kurang enak tersebut dan fikir apakah punca yang menjadikan rakyat kita gemuk dan obes?Mungkin ada yang menjawab ini berpunca dari diri sendiri tapi sedarkah kita bahawa ekonomi Malaysia yang mantap dan sentiasa membangun telah berjaya mengurangkan kadar kemiskinan/kelaparan di kalangan rakyat sehingga timbullah masalah lain kegemukan terlampau? 


Rakyat negara ini tidak boleh jadi in-denial atau tidak mahu mengaku bahawasanya berbanding berdekad lalu, kehidupan dan pendapatan rakyat Malaysia semakin meningkat sehingga mengunjungi pusat beli belah dan menjamu makanan di restoran menjadi gaya hidup yang wajib saban hari.Kalau tidak percaya, anda boleh kunjungi pusat beli belah dan restoran sekitar KL (itupun jika anda berjaya dapat park kereta di tempat letak kereta yang sentiasa full) dan lihat sendiri peningkatan gaya hidup rakyat Malaysia sehingga ada segelintir yang tidak bijak mengawal makanan dan menjadi gemuk.

Jadi bagaimanakah kita mahu menghentikan masalah kegemukan rakyat Malaysia sebelum menular menjadi lebih serius? Menteri Kesihatan melalui kementerian beliau sudahpun melancarkan macam-macam program kesedaran dan rakyat seharusnya menggunakan inisiatif sendiri untuk menjalani kehidupan yang sihat. Janganlah sebab rawatan kos di hospital kerajaan yang sangat murah (sekitar RM1 sahaja) kita anggap masalah kegemukan ini bukan suatu yang berbahaya!


1 comment:

Anonymous said...

Tak pernah bersyukur kpd Allah.

Post a Comment