Monday, 9 February 2015

@JakimOfficial Diminta Siasat Katerer Bukan Islam Di Majlis Makan Malam #PakatanRakyat @cmlimguaneng @drwanazizah @nikabdulaziz
Ada seorang hamba Allah telah inbox admin beberapa info berkenaan makan malam Pakatan Rakyat malam ini di Petaling Jaya. Makan malam ini mungkin farewell buat Anwar ataupun majlis minta simpati sambil kutip derma kayakan ahli politik Pakatan Rakyat. Namun itu bukanlah persoalannya, kerana isunya lebih serius dari yang disangka. Kata hamba Allah yang dahulunya penyokong kuat PR dan kini dalam dilema dengan perangai haramjadah pemimpinnya, katerer yang dilantik untuk menguruskan makan malam itu dipercayai dari restoran bukan Islam!


Nama restoran yang diupah sebagai katerer ialah Restoran Kuan Hwa Kuala Selangor dan pemiliknya dipercayai Ahli DAP Pasir Penampang bernama Tong Seng. Beliau juga pengusaha bot pelancongan di kawasan itu. Restoran tersebut telah disewakan kepada Tiew Ah Sing yang mempunyai beberapa cawangan restoran di Sungai Besar dan Sekinchan. Masalahnya apabila restoran bukan Islam yang menjadi katerer sejauh manakah status halal restoran tersebut? Dari segi penyediaan makanan dan juga menu makanan yang ada, tentu akan timbul keraguan dan was-was, sanggupkah pemimpin Islam PR untuk menelan makanan halal dari kuali yang turut dimasak menu tidak halal?

Ini bukan kali pertama restoran bukan Islam menjadi venue dan katerer untuk program-program Pakatan Rakyat. Sebelum ini kita telah melihat pak haji pakai kopiah yang duduk semeja dengan Carlsberg dan Guiness Stout. Ada juga pak haji yang menyaksikan tarian ghairah K-Pop di majlis anjuran PR juga. Tindakan ini seharusnya dikecam kerana perbuatan tidak bertanggungjawab ini jelasnya menghina Islam dan merendahkan martabat Islam di Malaysia. Bayangkan jika Malaysia ditadbir oleh PR, tentunya kontrak katering dan sajian makanan akan diberikan kepada restoran bukan Islam yang diragui status halalnya. Admin minta JAKIM buat siasatan terhadap restoran ini demi kemaslahatan umat Islam di Malaysia.  

No comments:

Post a Comment