Thursday, 5 February 2015

Mahkamah Larang Buat Pilihanraya #PBT,Kenapa #DAP Lawan Hakim? @NajibRazak @cmlimguaneng @tonypua @limkitsiang


Sebenarnya DAP sudahpun tahu akan larangan untuk mengadakan pilihanraya PBT oleh mahkamah sejak tahun lepas lagi. Namun, kenapa mereka degil sangat? Adakah faktor ketamakan kuasa dan peluang yang diberikan oleh PAS dan PKR yang menjadikan mereka terdesak sungguh-sungguh untuk melawan dan menghina mahkamah? Menurut laporan Bernama pada 14 Ogos 2014:

Mahkamah Persekutuan di sini Khamis memutuskan kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP tidak mempunyai bidang kuasa untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif yang mempengerusikan panel lima hakim berkata kerajaan negeri tidak boleh secara sebelah pihak mengecualikan pemakaian Seksyen 15 Akta Kerajaan Tempatan 1976 kepada seluruh Pulau Pinang.

Seksyen 15 memansuhkan hak badan perundangan negeri untuk mengadakan pemilihan kerajaan tempatan di negeri-negeri.

Beliau berkata kerajaan negeri Pulau Pinang telah melampaui bidang kuasanya dalam membuat perintah pengecualian itu yang melanggari peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Katanya pemansuhan pilihan raya kerajaan tempatan adalah keputusan dasar yang diambil Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan, oleh itu permohonan kerajaan negeri Pulau Pinang untuk mengecualikan keputusan dasar seperti itu perlu merujuk kepada Majlis berkenaan terlebih dahulu.

Md Raus yang bersidang bersama Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Suriyadi Halim Omar, Tan Sri Ahmad Maarop, Tan Sri Mohamed Apandi Ali dan Datuk Ramly Ali sebulat suara menolak petisyen yang dikemukakan kerajaan negeri Pulau Pinang dan P. Ramakrishnan, bekas presiden Aliran, sebuah pertubuhan bukan kerajaan.

Dalam keputusannya, Raus menegaskan seksyen 10 dan seksyen 15 Akta Kerajaan Tempatan adalah berperlembagaan.

"Parlimen telah menggubal seksyen 10 dan seksyen 15 di bawah kuasa yang diperuntukkan kepadanya mengikut Perlembagaan Persekutuan bagi memastikan keseragaman undang-undang dan dasar berkaitan dengan kerajaan tempatan yang turut merangkumi pilihan raya kerajaan tempatan," katanya.

Kerajaan negeri Pulau Pinang dan Ramakrishnan memfailkan petisyen memohon untuk mengadakan semula pilihan raya kerajaan tempatan yang dimansuhkan 48 tahun lepas, pada 1 Mac 1965.

Pada 27 Jun tahun lepas, Mahkamah Persekutuan membenarkan permohonan pempetisyen untuk memulakan petisyen bagi mencabar kesahihan peruntukan dalam Akta Kerajaan Tempatan yang menghalang badan perundangan negeri daripada mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan di negeri-negeri.

Mereka mahu mahkamah mengisytiharkan seksyen 10 dan 15 Akta Kerajaan Tempatan tidak sah dan tidak selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Dalam petisyen itu, kerajaan negeri dan Ramakrishnan berkata pilihan raya kerajaan tempatan diadakan di George Town pada 1951, dengan dikendalikan pihak berkuasa tempatan.

Mereka berkata Persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang meluluskan Enakmen Pilihan Raya Kerajaan Tempatan (Pulau Pinang dan Province Wellesley) 2012 pada 9 Mei tahun lepas dan mewartakannya pada 5 Julai tahun lepas.

Kerajaan Pulau Pinang mendakwa enakmen yang baru diluluskan itu turut melengkapkan Suruhanjaya Pilihan Raya dengan kuasa perundangan untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan di Pulau Pinang, dan oleh itu suruhanjaya itu secara sah diberi kuasa untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan di negeri itu.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang hadir di mahkamah hari ini berkata kerajaan negeri akur dengan keputusan Mahkamah Persekutuan itu yang bertepatan dengan kedaulatan undang-undang.

Pempetisyen diwakili peguam Tommy Thomas manakala kerajaan Malaysia diwakili Peguam Kanan Persekutuan Amarjeet Singh dan Alice Loke Yee Ching.

Kalau betul DAP mengamalkan CAT (Kompetensi,Akauntabiliti dan Transparensi), sudah tentu mereka menghormati keputusan mahkamah. Mengapa jika melibatkan UMNO atau BN,cepat sahaja mereka suruh polis dan mahkamah ambil tindakan, tapi bila kena batang hidung sendiri, berdegil dan tergamak hina mahkamah. 


1 comment:

IBU HAYATI said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

Post a Comment