Friday, 6 March 2015

#1MDB ANCAMAN BESAR BUAT #DAP? @NajibRazak @tonypua @cmlimguaneng @rafiziramli"Jika kamu mendustakan sesuatu dan tidak berhenti bercakap mendustakannya,kemungkinan besar penipuan itu akan dipercayai" - Adolf Hitler.

Sudah menjadi resmi DAP/PKR untuk memburukkan kerajaan dan mana-mana organisasi kerajaan namun sesuatu yang pelik adalah bilamana mereka tidak henti-henti menyerang 1MDB sehinggakan lidah mesra kerajaan seperti The Star turut termakan umpan dan menyebarkan fitnah tanpa usul periksa, kononnya mengulas berita daripada "sumber-sumber yang boleh dipercayai".

Bagi yang tidak tahu menahu, ada sebab mengapa pembangkang beriya-iya mahu menjahanamkan 1MDB dan ianya tiada kaitan langsung dengan kadar matawang negara,hutang negara mahupun rasuah.Sebenarnya,punca terbesar kemarahan DAP/PKR adalah potensi 1MDB untuk menjatuhkan maruah DAP khususnya di lubuk mereka di Pulau Pinang. 1MDB kini dalam perangkaan untuk membangunkan satu kawasan di Pulau Pinang dengan projek yang tidak pernah dilaksanakan oleh DAP: 10000 RUMAH MAMPU MILIK. 


"Tanah yang akan dibangunkan oleh 1MDB di Pulau Pinang terletak di tengah-tengah bandar Air Itam, yang mana nilai hartanahnya dijangka akan meningkat saban tahun dan berpotensi besar untuk menarik pelaburan yang besar. Luas tanah yang akan dimajukan boleh menempatkan 10000 rumah mampu milik dan kawasan selebihnya akan digunakan untuk membangunkan unit perniagaan dan pelaburan."

"Sebagai salah sebuah entiti milik kerajaan, keuntungan bukanlah objektif utama 1MDB apabila mengendalikan projek, akan tetapi keputusan untuk membangunkan projek ini adalah bersandarkan kepada memberi impak kepada pembangunan ekonomi di kawasan tersebut. Di Pulau Pinang khasnya, kadar hartanah yang sangat mahal dan tinggi telah menutup peluang bagi kebanyakan rakyat negeri itu untuk memiliki rumah mahupun perniagaan. Maka, adalah diharapkan dengan pembangunan kawasan yang mana rakyat dapat menikmati kemudahan memiliki rumah yang pada harga mampu milik, ianya akan menjadi mangkin untuk pembangunan perniagaan dan pelaburan pula." [Sumber: Laman Web 1MDB]Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sudah tentu akan risau membaca objektif 1MDB yang mulia dan mendahulukan rakyat. Ini kerana mana-mana kejayaan kerajaan persekutuan atau rancangan kerajaan persekutuan yang akan memenangkan rakyat ibarat racun buat DAP yang sebenarnya gagal berbuat sedemikian. Projek 1MDB khasnya, ibarat pisau tajam yang menusuk DAP sehingga menimbulkan kerisauan dan ketakutan di kalangan mereka.

Rakyat harus sedar bahawa royanan DAP berkenaan 1MDB ini tidak lebih sekadar drama mereka untuk memburukkan kerajaan yang berkhidmat untuk rakyat. Sama seperti mereka meroyan sewaktu Anwar dipenjara atas kesalahan meliwat,yang mana mereka kata Anwar 'tahanan politik' atau apabila mereka menyebar fitnah bahawa Sirul Azhar itu pembunuh upahan Perdana Menteri. Banyak lagi fitnah yang mereka bawa yang sampai ke sudah tidak dapat dibuktikan kebenarannya.

Majoriti rakyat berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut informasi berkenaan 1MDB manakala macai pakatan lebih berminat untuk menjahanamkan 1MDB dan kerajaan tanpa usul periksa. Itulah perbezaan antara majorit rakyat dan zombie pakatan.

Fakta 1MDB:

1) Menjawab fitnah dan tuduhan zombie, syarikat 1MDB tidak pernah gagal untuk membayar semula pinjaman mereka. Pinjaman jambatan sebanyak RM2 billion telahpun diselesaikan. Dan tidak, Ananda Krishnan tidak terlibat langsung dalam membeli syarikat tersebut,beliau hanya menjadi penjamin yang yakin Perjanjian Pembelian Kuasa (PPA) akan dilanjutkan tempohnya supaya beliau dapat meminta harga pembelian yang lebih tinggi. 

2) Pelaburan dan wang di dalam usahasama bersama PetroSaudi telah berjaya dikembalikan bersama-sama keuntungan USD488 juta, maka dengan ini fitnah ketirisan wang sebanyak USD700 juta yang kononnya disalurkan kepada Jho Low hanyalah penipuan semata-mata.

3) Jika pembangkang menyatakan kadar faedah 5.75% p.a. untuk bon Islamik 1MDB terlalu tinggi, maka mereka haruslah memuji 1MDB kerana berjaya mengaut faedah sebanyak 8.75% p.a. untuk nota pinjaman di Cayman. Selain itu, mereka tidak boleh membandingkan bon 30 tahun 1MDB kepada Petronas pada kadar faedah 3.6% dengan bon 3 tahun bernilai USD100 juta. Lebih-lebih lagi, 1MDB sepatutnya diucap tahniah kerana menjadi entiti pertama yang menjadi pelopor kepada bon Islamik selama 30 tahun tersebut.

4) Setelah semua fitnah berkaitan 1MDB berjaya disangkal, Goldman Sachs turut menerangkan pihak mereka tidak pernah membayar atau diminta untuk membayar apa-apa komisyen kepada pihak ketiga.

5) Sebab mengapa 1MDB tidak boleh membalas dan menjawab pertanyaan orang ramai adalah kerana mereka tertakluk di bawah Akta BAFIA dan maklumat sulit. Ini sekaligus membawa makna 1MDB bukanlah berniat untuk menyembunyikan apa-apa. Rakyat hanya perlu menunggu pengesahan maklumat setelah akaun dan transaksi kewangan 1MDB siap diaudit dan disahkan oleh Ketua Audit Negara barulah mereka boleh mengakses maklumat yang ingin dicari. Jika benar terdapat sebarang perkara yang mencurigakan dalam transaksi 1MDB, bukankah Ketua Audit Negara individu yang boleh mengesan keraguan tersebut dan bukan Tony Pua mahupun Rafizi?

6) Pembangkang dengan sengajanya membuat andaian bahawa juruaudit bertauliah dan semua parti yang berkenaan telah menipu. Namun, jika difikirkan, adalah sukar untuk semua pihak yang terlibat berkonspirasi di sebalik 1MDB kerana semua syarikat audit yang mengaudit 1MDB adalah bertauliah dan telus, dari KPMG, Delloite, Goldman Sachs, PetroSaudi, Bank-bank tempatan, badan berkanun Cayman Island sehinggalah Bank Negara! Bagaiman semua pihak ini menipu sedangkan semuanya mempunyai kedudukan dan integriti yang harus dijaga?

7) Tiada apa boleh dihairankan jika sesebuah syarikat itu mempunyai hutang asalkan kadar hutang tidak melebihi aset dan dalam kes 1MDB aset adalah melebih hutang (RM44.67 bilion kepada RM37 bilion). Penyenaraian dalam bursa dijangka akan mengurangkan lagi kadar hutang dan sudah tentu pembangkang yang bermulut longkang akan membeli saham IPO 1MDB suatu hari nanti.


Kepada media pembangkang yang sering melontarkan fitnah:

Menuduh 1MDB memalsukan fakta tentang kedudukan kewangan syarikat adalah seperti menyatakan Anwar Ibrahim tidak meliwat Saiful Bahari walaupun sudah terbukti sperma Anwar dijumpai 4cm dalam dubur Saiful beserta bukti-bukti lain yang mengkantoikan Anwar.
1 comment:

IBU HAYATI said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINISaya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

Post a Comment