Friday, 27 March 2015

Lembaga Pengampunan Lupus Petisyen Keluarga Anwar #KitaLawan #AnwarVerdict


Lembaga Pengampunan sudah membuat keputusan terhadap permohonan pengampunan difailkan Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung sabitan dan hukuman penjara lima tahun kerana meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Perkara itu disahkan oleh peguam N Surendran ketika ditemui media di luar mahkamah, sebentar tadi.

Bagaimanapun, peguam Anwar N Surendran tidak mahu mendedahkan apa keputusan tersebut, sementara menunggu pengesahan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada hari Rabu.

Ketika ditemui, Peguam Kanan Persekutuan Amarjeet Singh memberitahu pemberita petisyen itu telah dtolak, dan dengan itu, kedudukan perlembagaan adalah jelas mengenai perkara itu.

Tambahnya, afidavit yang dibuat oleh Ketua Pengarah Bahagian Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri telah dihantar kepada pemohon.

Ketua pengarah adalah sebahagian daripada urus setia Lembaga Pengampunan, yang dipengerusikan oleh Yang di-Petuan Agong.

Dengan ini, permohonan Anwar untuk mendapatkan pengampunan mungkin akan ditolak dan dia perlu menjalani hukuman lima tahun penjara selepas disabitkan atas tuduhan liwat.

Ini juga bermakna bahawa kerusi Parlimen Permatang Pauh yang diwakilinya akan diisytiharkan kosong tidak lama lagi.

Keputusan itu disampaikan kepada Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Asmabi Mohamad dalam kamar, yang kemudian menetapkan Rabu ini untuk pengesahan lanjut.

Hari ini pada mulanya ditetapkan untuk mendengar permohonan Anwar untuk mendapatkan kebenaran bagi semakan kehakiman bagi menghadiri sidang parlimen yang berakhir pada 9 April.

2 comments:

Anonymous said...

Tak dapat guna Agong kita guna mahkamah syariah pulak.....apa ada hal....semua orang bodoh....kita pandai.....qazaf le pulak....dapat juga keluar kejap kejap dari sungei buloh pe....Anonymous said...

Masih ada harapan.gunakan semua saluran utk lepas.negara kita negara berdaulat dan merdeka lagi demokratik.tak cara halus,cara guling atas jalan raya pun boleh guna.

Post a Comment