Friday, 6 November 2015

Wakil #DAP Guna Alasan 'Melawak' Mahu Tukar Nama Tanah Rizab Melayu Kepada Nama Cina #racism #DAPigs


Adun Sekinchan, Ng Suee Lim sekarang cakap beliau hanya melawak apabila telah meminta Kerajaan Negeri Selangor menukarkan status tanah yang diduduki oleh orang Cina di Bagan Nakhoda Omar daripada Tanah Rizab Melayu dan warta tersebut dihapuskan.

Alasannya, Tanah Rizab Melayu di Bagan Nakhoda Omar itu telah diduduki oleh orang Cina dan jumlah mereka pula adalah 100%!!!

Tidak cukup dengan itu, nama Bagan Nakhoda Omar pula diminta agar ditukarkan menjadi Bagan Nakhoda Chong.

Punyalah kurang ajar!

Kalau Tony Pua berselindung dengan jawatan dalam PAC bagi menyembunyikan sifat penakutnya, Ng Suee Lim pula mengeluarkan kenyataan yang sangat RASIS dan CHAUVINIST itu di Persidangan DUN!

Sebenarnya kejadian sebegini bukanlah perkara baru. Taiping telah ditukarkan dari Klian Pauh kepada nama Cina iaitu Taiping. Pulau Pangkor yang asalnya bernama Pulau Dinding, ditukarkan namanya dengan alasan penghulu Cina di pulau tersebut bernama Ee Pang Kor dan hasilnya Pulau Dinding sekarang ini dikenali sebagai Pulau Pangkor, malah puak mereka mendakwa pula, Pulau Pangkor telah dibuka oleh Cina bernama Pang Kor.

Ng Suee Lim tidak lagi berselindung dengan sikap chauvinistnya. Beranggapan, Melayu di Sekinchan adalah golongan yang lemah kerana terlalu bertolak ansur, Ng Suee Lim memandang mudah dan mahu sejarah tempat tersebut ditukar dan ditipu.

Tanah Rizab Melayu sekaligus menjadikan Cina-Cina yang diwakili oleh Ng Suee Lim untuk perampasan tanah secara biadap dan kurang ajar itu, merupakan penduduk yang telah menduduki tanah rizab Melayu itu secara haram.

Mengapa pula mereka tidak dihalau dari tanah tersebut sedangkan pada masa yang sama, sudah pasti mereka yang tinggal di Bagan Nakhoda Omar itu tidak akan membenarkan sama sekali mana-mana Melayu tinggal di Tanah Rizab Melayu yang telah mereka cerobohi dan duduki secar haram itu!

No comments:

Post a Comment